Boknafjorden – deler Rogaland i to

Boknafjorden er en vakker fjord som har en viktig betydning i Rogaland fylke. Den deler nemlig fylket i to, med Nord-Rogaland og Sør-Rogaland på hver sin side. Den finner sin vei innover i fylket fra Karmøy, og bukter seg i landskapet med en rekke forgreininger innover i fylket. Boknafjorden er med på å skape det landskapet som gjør Rogaland så vakkert og vilt.

Samtidig har fjordens deling av fylket også forgreininger helt inn på politisk nivå. Det store prosjektet E39 Rogfast er et av de mest kostbare prosjektene som har vært planlagt på fylkes- og kommunenivå på Vestlandet. Målet er å binde fylket sammen for en helhetlig utvikling.

Tunnel skal binde fylket sammenBoknafjorden i Rogaland fylke

På det bredeste er Boknafjorden hele to mil bred. Langs Boknafjorden ligger også en rekke øyer, og fergetrafikken på Boknafjorden er velorganisert og hyppig. Det betyr at bosetting er mulig, både på øyene og langs hele fjorden og alle dens forgreininger innover i Rogaland fylke. Men befolkningen og utviklingen for øvrig krever nye muligheter, og derfor er tunnelforbindelse et nødvendig utviklingstrinn for fylket i tiden som kommer.  Tunnelen er planlagt fra Randaberg til Bokn og skal være i overkant av 26 kilometer lang, med en maks dybde under havet på 390 meter. Planleggingen er godt i gang, og regjeringen har nå også bevilget mer enn 100 millioner kroner til planlegging og igangsetting av prosjektet.

Vakkert og vilt

En av Boknafjordens naturlige forgreininger er den kjente Lysefjorden, der du finner både Kjerag og Preikestolen – to av Norges aller viktigste turistdestinasjoner med tusenvis av besøkende hvert eneste år. En vakker sjøreise oppover Boknafjorden og inn Lysefjorden regnes som noe av det mest spektakulære man kan oppleve på vannet. Og kommer du som fotturist, har du fantastisk opplevelser i vente hvis du begir deg opp på de vakre utkikkspunktene.