Tips for deg som vil flytte til Rogaland

Når man tenker på Rogaland, vil mange kanskje først og fremst se for seg Stavanger og oljeindustrien som har skapt mye rikdom og investeringer i fylket. Andre vil tenke på Jæren med de vakre åkrene som muliggjør det mest produktive jordbruket i Norge. Rogaland er alt dette og enda mye mer, for dette er et fylke som virkelig satser på å bygge ut både urbane strøk og distriktene.

I denne artikkelen skal vi se på noen tips for deg som vurderer å flytte til Rogaland, særlig når det gjelder refinansiering boliglån, som kan være nøkkelen til å få seg en god start med en flott bolig. Når man skal flytte til et nytt sted, er det jo selvfølgelig slik at nettopp huset eller leiligheten man bor i blir noe av det aller viktigste. Nordmenn flest er glade i å være hjemme og å bruke penger på boligen sin, men hvordan kan man få tilgang til penger og bolig når det ikke står millionbeløp på kontoen?

Boligfinansiering

Når man skal kjøpe bolig, er det ganske bestemte regler som bankene må følge dersom de ønsker å gi deg lån. Disse reglene, som samlet kalles for utlånsforskriften, ble vedtatt i 2015 og deretter revidert noe i 2020 og 2021. Det viktige med disse reglene er at man ønsker å unngå for store svingninger i boligmarkedet, og at det utvikler seg økonomiske bobler. For å unngå dette, stiller man krav til at bankkunder må kunne betjene lånet sitt og ikke ha for stor gjeld i forhold til inntekten. Her kan bankene i noen tilfeller utvise skjønn, men vanligvis må de forholde seg til veldig spesifikke grenser både når det gjelder gjeldsgraden og belåningsgraden.

Gjeldsgraden har med hvor mye gjeld man har, sammenlignet med hvor mye man tjener. Myndighetene vil helst ikke at noen skal låne mer enn fem ganger årsinntekten. Et viktigere hinder for mange er det som kalles belåningsgraden. Ordinært skal det ikke gå an å låne mer enn 85 % av boligens verdi. Det betyr at man må ha 15 % tilgjengelig før man kjøper bolig, og med vår tids høye boligpriser blir det et betydelig beløp. For eksempel koster en leilighet i dag ofte tre millioner, og da må du ha 450 000 i egenkapital for å tilfredsstille kravet.

Refinansiering

En måte for å få ordnet opp i økonomien, er å benytte seg av refinansiering. Refinansiering er et særlig godt egnet verktøy for deg som har lån med høye renter og gebyrer. Det kan være:

  • Forbrukslån
  • Dyre smålån
  • Kredittkort

Har du noen av disse, kan det være smart å sikre seg en løsning med refinansiering. Da vil du få bedre oversikt over økonomien ved å erstatte mange mindre lån med ett enkelt lån med lavere renter, gebyrer og månedlige utgifter. På denne måten kan du raskt sikre deg at du får en økonomi som gjør banken interessert i å gi deg lån til bolig. Dermed kan drømmen om å flytte til Rogaland oppfylles!