Stavanger – et eventyr

Stavanger byStavanger er – ikke uten grunn – Norges tettest befolkede kommune. Det hele begynte med oljevirksomheten, som har utviklet seg til et eventyr de siste tiårene. Og med vakker natur like utenfor bygrensen, kan Stavanger by på både urbane muligheter og fantastiske natur- og rekreasjonsmuligheter.

Stavanger ligger i Rogaland fylke, helt mot vest langs kysten mot Nordsjøen. Når man ser på verdenskartet, skulle man kanskje ikke tro at vesle Stavanger kunne bli et av Norges og Europas viktigste byer. Men det har det faktisk blitt. På mange måter er Stavanger like viktig for Norge som hovedstaden Oslo. Mye av den viktigste industrien i Norge har tilholdssted her, og arbeidsmarkedet har vært godt som følge av oljeindustrien. Stavanger har derfor utviklet seg til en velstående by med høyt prisnivå, men også med mange muligheter. Og utgangspunktet for nyutvikling av industrirelatert virksomhet er også god. Det lover godt for årene som kommer, når oljebransjen må begynne å tenke nytt for å holde tritt med miljøfokus og nye trender.

Den eneste ulempen er været

Det eneste negative man kan si om Stavanger, handler om værforholdene. Beliggenheten innebærer nemlig det som – på folkemunne, og ikke uten grunn – kalles «vestlandsvær». Og ordet vestlandsvær har ikke akkurat positive vibrasjoner for mange nordmenn. Vestlandsvær forbindes med mye regn og vind, med milde vintre og kalde somre. Badetemperaturen holder seg på et nivå der kun de mest hardbarkede badenymfene våger seg i vannet … Men fordelene i Stavanger veier opp for ulempene med været. Den vakre naturen i fylket og regionen rundt Stavanger gjør at man ikke behøver å reise langt for å finne både varmere badetemperaturer og fantastiske naturopplevelser året rundt. Det er ikke uten grunn at Stavanger er et av de aller viktigste reisemålene for turister, som både ankommer med båt og fly for å ta del i den urbane byen og den flotte naturen i umiddelbar nærhet.

Sysselsetting og bosetting

Med Norges tettest befolkede kommune betyr det selvfølgelig at prisnivået også er deretter. Det er dyrt å bosette seg midt i Stavanger by, og boligprisene er som i Oslo. Likevel er også lønnsnivået høyere her enn i de fleste andre byer i Norge, og bor du utenfor byen og pendler, er det også mulig å finne en særdeles god balanse mellom utgifter og inntekter. Det betyr at det kan være attraktivt å finne arbeid i Stavanger by, mens du kan bo idyllisk på et vakkert sted i utkanten av byen eller på landet. Transportmulighetene er mange, med et godt utbygd veinett og kollektivtilbud. Du kan faktisk også bosette deg på en av de mange vakre øyene, og benytte ferjetilbudet til å pendle til jobben mens du nyter naturen og naturopplevelsene på fridagene.

Verden for dine føtter

Med Stavangers viktige plass på norgeskartet har også byen blitt et viktig knutepunkt for reisevirksomhet og muligheter ut i verden. Stavanger har flyruter ut til alle de store byene i Europa, og er også tilknyttet innenlandsnettet med alle de store flyselskapene. Det betyr at du har hele verden for dine føtter med utgangspunkt i Stavanger. Så ønsker du å bosette deg et sted der du også har enkel tilgang til å reise ut i resten av verden, er Stavanger et godt valg.